Trauma & ontwikkeling

Verlaat verdriet of vastzittende spanning

Getraumatiseerde culturen leveren vaak getraumatiseerde leden op. De meeste van hen echter hebben het niet door dat de zij als individuele personen in gedrag of denken vaak representant zijn van hun gemarkeerde cultuur. Dit kan generaties doorgaan.

 

Maar ook ongebalanceerde families en relaties zijn in staat om betrokkenen op zo’n danige wijze te bezeren dat deze een kettingreactie kunnen veroorzaken zonder dat dit in eerste instantie dat als doel heeft.

 

Kinderen kunnen op dergelijke wijze de drager worden onverwerkte trauma’s van hun ouders, maar ook situationele omstandigheden die zwaarwegende veranderingen met zich mee brengen kunnen een zware aanslag hebben op de betrokken personen. Oorlogen, ooggetuigen van gespannen situaties, ontvoeringen, verkrachtingen, overvallen, maar ook het verlies van vrienden, familie een geliefde kunnen naast ‘normale’ rouw een onverwachte zenuw raken dat een langdurige en diepgaande impact heeft op de persoon.

 

Er is iets uit balans geraakt en daar haakt het systemisch werk op in. We kijken met de cliënt mee welke dynamiek dit veroorzaakt heeft en op welke wijze dat in het systeem van de cliënt invloed heeft. Dat wat is vastgeraakt trachten we gezamenlijk en behoedzaam weer in beweging te krijgen.

 

Trauma’s isoleren heeft vaak een tegengesteld effect en daarom kijken we naar de ruimte voor ontwikkeling en daar waar de verbinding verloren is gegaan om daarna weer verbonden in het leven te staan.