Organisatie & Team(s)

Posities, rollen, loyaliteit en samenhang ofwel organisaties

Organisatieopstellingen zijn ontstaan uit het fenomeen familieopstellingen en heeft zijn grond gevonden in Nederland sinds het vorige millenium. In principe werkt het met dezelfde uitgangspunten maar verschilt het in de wijze van aanpak en de grenzen die worden getrokken tussen het private domein en de organisatorische functionaliteit.

 

Organisatieopstellingen van Alfa Omnia onderscheidt zich met name door kennis, inzicht en ervaring uit de organisatiekunde en bedrijfskunde te integreren met kennis en de praktijk van organisatieopstellingen. Hiermee is het één van de weinige organisaties die organisatieopstellingen geeft met kennis en kunde van management en leiderschapsvraagstukken maar ook de complexiteit van het werken met teams uit eigen ervaring kent.

 

Organisatieopstellingen verschilt van familieopstellingen door:

  • Een ander psychosociaal contract tussen opdrachtgever en uitvoerder.
  • Werkt met van te voren vastgestelde vraagstukken en of gewenste resultaat gebieden.
  • Houdt rekening met complexe en multidimensionale belangen en lagen van organisaties.

 

De methodiek van Organisatieopstellingen richt zich met name op de verhoudingen in organisatorische vraagstukken en houdt zich vooral bezig met de onbewuste, en dus vaak niet opvallende, dynamieken in organisaties. Deze zijn vaak fundamenteel de oorzaak van bijvoorbeeld:

  • Onzichtbaar of gebrek aan leiderschap,
  • Falende of apathische teams,
  • Onafgewerkte projecten.
  • Mislukte implementaties,
  • Ontbreken van gezamenlijke normen en waarden etc.

 

Met organisatieopstellingen kan tevens worden gekeken naar dat wat medewerkers en werkgevers bindt en wat hen van elkaar scheidt. Vaak leiden deze en ander onuitgewerkte dynamieken tot veel problemen in organisaties. Wie kent niet organisaties waar bijvoorbeeld het verloop hoog is en iedereen denkt te weten waar het probleem huist maar niemand het oplost?

 

Of wat te denken van organisaties waar ‘clubjes medewerkers’ de lakens lijken uit te delen inplaats van de formele leiding. Of dat kwaliteit verloren gaat door doordat er geen gedeelde waarde is over het product en/of organisatie. Deze en vele andere ‘oorzaken’ hebben grote gevolgen voor organisaties en leiderschapsvraagstukken.

 

Meer weten? Klik hier