Het Werk(t)

Ongeziene bewegingen

Contextuele Systemisch Fenomenologie (CSF) en opstellingen lijken voor velen een abstract idee. Vooral omdat het voor de meeste mensen lastig is om het goed uit te leggen en hoe het exact werkt. Maar dat het werkt, daar zijn veel mensen, die het hebben ervaren, wel over eens. Het is net zoiets als mobiel bellen of de digitalisering. Je kunt niet zien hoe het werkt, maar het gebeurt en ongezien.

 

Het systemische werk kijkt naar die realiteit en Alfa Omnia heeft in de beweging, die het telkens maakt, een mogelijkheid gezien om er mee te leren werken. Essential Dynamics geheten.

 

Via de systemische methode in samenhang met CSF kan men ook de ogenschijnlijke tegenstrijdige transacties van mensen waarnemen die soms uit het oog worden verloren door zowel de persoon in kwestie als de omgeving. De methode van Essential Dynamics kijkt met name naar de ongeziene relaties in de transacties en de oorsprong ervan.

 

…Ze zijn er zo aan gewend zich te richten op het ongemak en de beperkingen die hun angsten of depressie met zich meebrengen dat het nooit bij hen is opgekomen dat deze condities een soort winst kunnen hebben…(secundary gain).”

Gordon Livingston