Opstellingen

Families als dynamische samenleving

Ondanks de duur bevochten vrijheid van het individu in het Westen, leveren verknoopte familiedynamieken nog steeds conflicten en verdriet op voor velen. Opvallend is, dat hoe meer men zich daar tracht van af te zetten, het dan op onbewaakte ogenblikken, des te heviger tevoor schijn komt. Intrigerend is ook, dat als de opvolgende generatie hier geen last van ondervindt, de kinderen na hen, aslnog dezelfde gedragingen of patronen laten zien dan de grootouders of de generatie(s) voor hen waar men zich van heeft afgezet.

Bij opstellingen zien we dit des te vaker terug. Maar we zien ook het leed dat het berokkent bij de drager en de letterlijke representant van de onopgeloste historie. Familieopstellingen biedt de mogelijkheid op een non-duale manier naar dit soort vraagstukken te kijken en een beweging te traceren om de stress te reguleren tot er onstpanning plaats vindt.

Door middel van familieopstellingen zien we waar de onbalans plaats vindt in het systeem. Bijvoorbeeld de momenten daar waar de binding een knauw heeft gekregen waardoor de hechting met een familielid - of leden onveilig is geworden en de loyaliteit een mentale opdoffer heeft gekregen. We zien dan vaak dat leden van het systeem zich daaraan willen los rukken maar dat een dergelijke beweging meestal niet gaat zonder schade en schande en langdurige 'littekens'. Waardoor vaak een existentiële levensader wordt blootgelegd dat maar niet lijkt te willen helen.

Begin en einde zijn wel van dezelfde familie, maar het begin is blind, het einde ziet.

Friedrich Rückert