Ben je in deze wereld of in een andere?

Before asking how, you should answer why.

Coaching

Essential Dynamics Coaching (EDC) is eerder een vaardigheid dan een methodiek. Het combineert diverse inzichten uit systemisch (trauma) werk, integratieve (Jungiaanse) psychologie en existentiële filosofie. Dit leidt vaak tot een ‘maatwerk’ aanpak.​

Waar gaat het vaak over?
• Relationele verhoudingsvraagstukken die te maken hebben met binding, hechting en loyaliteit, de actuele historische context en de sporen die een ‘overspannen’ reactiepatroon hebben ontwikkeld.
• Je krijgt inzicht in onbewuste dynamieken, gedragingen en psyche die, bijvoorbeeld, zijn ontstaan door stress, trauma(ontwikkeling) en (onverwerkte) emoties.
• Je leert te ontdekken waar(om) jouw (rigide) overtuigingen door religie, ideologie en/of filosofieën zijn ontstaan die een open waarneming van de werkelijkheid verhinderen.
• We ontwikkelen samen handvatten en moed om tot ander, en meer congruent, gedrag te komen.

De EDC methode kan een confronterende ontwikkelingsproces met zich meebrengen. Het richt zich o.a. op het ontwikkelen van essentiële inzichten en gedragsverandering zodat er een grotere draagkracht in balans met draagvermogen en draaglast ontwikkeld kan worden.

Domeinen

  • Familie & partnerrelatie(s)
  • Leiderschapsontwikkeling
  • Transcultureel, migratie en intersectionaliteit
  • Pleegzorg, afstand & adoptie, samengestelde gezinnen
  • Trauma & Stressrelease
  • Transitie, transformatie en bewustzijn
  • Management & Organisatie
“Als het opheffen van stilstand traumatiserend is, dan is dat trauma nog een reactie op iets anders wat ook stilstaat en dan zouden we daarnaar moeten kijken”.
Siets Bakker
“Wat ik bij Hilbrand soms ervaar is dat hij de waarheid vertelt die ik eigenlijk altijd wel ergens wist, maar voorheen niemand zo onder woorden heeft kunnen brengen. Omdat het dan plotseling in beeld komt als een werkelijkheid, kan ik er ook niet meer omheen. Dit proces heeft bij mij veel veranderd. Zowel privé als zakelijk.”
Esther W.

Counseling

In ieders leven komt er een moment dat je door het leven geraakt wordt, maar niet iedereen is goed toegerust om tegenslagen en emotionele periodes goed op te vangen en de, vaak diepgaande, processen te reguleren.

Er is dan vaak behoefte aan tijd, aandacht en begrip voor de mens achter de gebeurtenis. Daar komt goede afstemming bij kijken en inzicht in levensbeschouwelijke processen. De begeleider dient inzicht en ervaring te hebben met existentiële levensvragen om deze te kunnen duiden in de persoonlijke context van de client. Hilbrand kent, zeg maar,  de klappen van de zweep. Velen zien hem dan ook als een wijze raadsheer en ervaren hem, niet zelden, als een meester in levensbeschouwelijke onderwerpen.

Confidant

De Rooms-Katholieke biecht heeft naast een religieuze functie een psychologische en emotionele doel. Namelijk, om hoop en continuïteit te ontwikkelen en de mogelijkheid om de psycho-emotionele last van niet ‘gesettelde’ daden te kunnen ontladen. Mede door de ontkerkelijking en het calvinisme is dit gebruik geen gewoongoed in Nederland. Er bestaat een onuitgesproken cultuur dat je je lasten zelf maar dient te dragen. Maar is dat eigenlijk wel zo’n gezond-en goed idee?

Door de individualisering is er een gebrek ontstaan aan communiteit (gemeenschapsontwikkeling). Een gemeenschap waarin pijn, verdriet en dat wat niet gezegd mag/kan worden, wel een plaats en ruimte krijgt. Vaak helpt het als daartoe wel de mogelijkheid bestaat.

Vooral voor leiders die vaak te maken hebben met complexe organisatorische vraagstukken en verantwoordelijkheden, die zowel hun werk, maar ook hun privéleven vaak diep beïnvloeden en raken, zijn er weinig mogelijkheden om hun hart te luchten. Voor hen is er nu een mogelijkheid om confidentiële gesprekken te voeren met een mogelijkheid tot reflectie zonder dat daar consequenties aan hangen. Zie het als een professionele ‘biecht’ met als absolutie, dat geen verhaal, ervaring of gedachte te gek is en de inhoud serieus zal worden genomen zonder oordeel of uitsluiting van dat wat er op dat moment er wezenlijk toe doet.

Opstellingswerk

Constellaties van mensen, ofwel (familie)opstellingen, is een op lichaamsgerichte psychosociale methode dat in 1997 in Nederland werd geïntroduceerd door Bert Hellinger (1925-2019). Hellinger is de grondlegger van wat we tegenwoordig familieopstellingen noemen. Sindsdien heeft deze methode een opvallend hoge vlucht genomen in Nederland en diverse delen van Europa en zijn er vele specialisaties ontstaan zoals organisatieopstellingen, paar en relatieopstellingen en adoptieopstellingen e.t.c.

Hilbrand behoort tot een van de topopstellers van Nederland en daarbuiten en is hoofdopleider aan de School voor Systemisch Bewustzijn (SSB). Wil je meer weten of deelnemen aan activiteiten die hij leidt? Klik dan even op de onderstaande link voor de agenda.

Veel psychologen, therapeuten, menskundigen en ook organisatiedeskundigen, van velerlei pluimage, houden zich tegenwoordig bezig met dit fenomeen. Sinds enkele jaren is de methodiek met open armen ontvangen in Zuid-Amerika en Azië, waarbij in het in Brazilië een hoge vlucht nam nadat Sami Storch het gebruikt als mediatiemethode.

De methode is een samensmelting van diverse wetenschappelijke disciplines en therapeutische stromingen waaronder; Filosofie (Nietzsche, Buber en existentiële Filosofen) Psychologie (Adler, Jung, Neumann e.a.) en de Contextuele benadering (Nagy e.a.) en Systeem denken. Gezamenlijk met het scriptwerk (Familiesculpturen) van onder andere Virginia Satir is er een unieke werkwijze ontstaan waar theoretische disciplines een synthese hebben gevonden met emotioneel lichaamswerk en ritualistiek.